Racó de CàritasLes parròquies, a través del voluntariat i de l’equip coordinador de Càritas Amposta, porten a terme gran part de la seva funció servicial envers les persones i famílies que tenen necessitat d’ajuda. Càritas esdevé el rostre misericordiós de les parròquies que tenen la funció d’acollir, atendre i acompanyar les persones i les  famílies que passen per un mal moment motivat per qualsevol situació indesitjable.


 

En el Full del passat mes d’octubre acomiadàvem a Mª Carmen i Joan com a directors de Càritas Interparroquial. El seu compromís per quatre anys l’havien complit amb escreix. Avui hem de donar la benvinguda a la nova directora Rosita Pertegaz. És de tots i de totes coneguda per la seva labor a Mans Unides i com a regidora de l’Ajuntament. Agraïm la seva actitud generosa i il·lusionada amb la què ha acceptat gestionar aquesta àrea social de les parròquies de la ciutat com és l’exercici de la dimensió caritativa a través de la institució eclesial de Càritas.

Càritas intenta donar resposta als reptes que l’Església té en el camp caritatiu i social. Ho fa a través de les parròquies, i com a tals és bo que valorem el què fem, prenent consciència de quines són les necessitats immediates com el donar aliments, roba, medicaments, etc. però cal anar més enllà i plantejar-nos el com ho fem; l’actitud en el voluntariat té suma importància: l’escolta, l’acollida, el servei ofert a un necessitat demana una actitud propera i amical, en la que el necessitat no es trobi menystingut sinó ajudat, comprès i valorat. Per als voluntaris i servidors de Càritas a més de respondre al què i al com, se’ls demana una tercera resposta: el perquè ho fem. És motivats per la nostra fe que assumim el compromís de fer realitat l’amor fratern. L’eficàcia del nostre actuar ha de néixer d’una motivació eclesial. Per això Càritas, a l’hora de portar a terme la seva missió, cal que respongui a aquestes tres preguntes del què, del com i del perquè.

Càritas interparroquial s’ocupa de gestionar el menjador solidari de Llar Bet-Hània en col·laboració amb la Fundació Natzaret, ocupant-se aquesta de l’acollida i pernoctacions dels transeünts.

octu004Ara fa quatre anys se’ls oferia, a Mª Carmen i Joan, fer-se càrrec de la direcció de Càritas Interparroquial d’Amposta. Ho vàren acceptar com un servei a l’església a través de les parròquies.  Les parròquies esdevenen l’església visible en mig dels pobles i ciutats, que viuen entre les cases dels seus fills i filles. Són presència eclesial en el territori. Són com la font en mig de la plaça de la població on els assedegats van a beure per sadollar la sed de fe i així continuar la seva missió evangelitzadora. El papa Francesc demana una “Església en sortida” a les perifèries de la societat que esdevingui “hospital de campanya” que acull i acompanya amb atenció i cura els seus fills més fràgils, els malferits per la nostra societat de consum.

El procés de secularització tendeix a reduir la fe i l’Església a l’àmbit privat i íntim. Però l’Església ha d’evavangelitzar, obeir el mandat missioner de Jesús: ”Aneu a tots els pobles i feu-los deixebles meus, batejant-los en el nom del Pare, del Fill i de l’Esperit Sant i ensenyant-los a guardar tot alló que us he mant” (Mt 28,19-20).

octu005Aquest mandat missioner de Jesús, l’Església el fa realitat a través dels agents d’evangelització. Una de les dimensions evangelitzadores és la caritat pastoral. Càritas és una institució de l’església que dóna resposta a aquells germans nostres que passen per moments de dificultat material, humana, personal o familiar. D’aquesta manera Càritas Interparroquial esdevé les mans de les parròquies que acullen, acompanyen i ajuden als necessitats. Ho fa per mig d’aliments, d’integració social, de promoció humana i de recerca de treball, entre altres.

Doncs bé, durant aquests últims quatre anys, Joan i Mª Carmen han gestionat  la nostra Càritas interparroquial amb una total i generosa entrega tant en el Centre de Càritas com en el menjador de la casa d’acollida Llar Bet-Hània. Són moltes les persones que s’han sentit acollides, escoltades, ajudades i acompanyades, que han obtingut una resposta a les seves mancances a través d’aliment repartit o de dinars servits. Avui, no tan sols natros com a parròquia, sino en nom d’aquelles persones, la gran majoria desconegudes, que heu acollit, atès i servit, vos diem: “Gràcies, Joan i  Mª Carmen”.

Amb motiu del Nadal i fi d’any, Càritas Interparroquial informava als socis, simpatitzants i membres de les comunitats parroquials, de les diferents activitats portades a terme durant l’any passat. Entre altres aspectes ressaltava la col·laboració d’uns 70 voluntaris amb l’acció solidària d’església a través dels diversos àmbits d’acció de Càritas, com ara el menjador de llar Bet-Hània, la botiga de roba, el repartir el menjar a les famílies els divendres per la tarda, anar al banc d’aliments, a supermercats o a àrees comercials en recerca d’aliments; un altre àmbit era el referent a l’administració i a la secretaria de la mateixa entitat. F1809Donava a conèixer el Projecte Valentina, un espai de trobada i de convivència amb la gent que els dijous acudeix al menjador de llar Bet-Hània; s’informava de les ajudes, per a llibres, a nens d’edat escolar. Unes dues centes persones voluntàries van participar en el gran Recapte, al llarg de dos dies, aconseguint uns vuit mil quilos de menjar. També s’informava de l’ofrena de la Festa Major de la ciutat: gran participació i col·laboració de vàries entitats, fent menció especial a la penya taurina el Cerril que va obsequiar a Càritas i llar Bet-Hània amb un bou d’uns 350 quilos que fou distribuït, en parts iguals, al menjador i a les famílies que, divendres tarda, acudeixen a Càritas en busca d’aliments.

Un Full Informatiu que agraïa la generositat de moltes persones, institucions i entitats comercials col·laboradores sense les quals no s’hagués portat a terme l’acció solidària envers les persones i famílies que passaven per moments de dificultat. 
Amb motiu de la festa del Corpus Christi, Càritas publicà un Full Informatiu per a socis, voluntaris i col·laboradors en el que donava compte de la recollida d’aliments a molts dels establiments d’Amposta, els dies 2 i 3 de juny, a iniciativa dels Serveis Socials de l’Ajuntament. Es van recollir uns cinc mil Kg., a repartir entre Creu Roja, Siloè i Càritas. Una bona ajuda  per al menjador de la casa d’acollida, llar Bet-Hània.
 
El Full informa de que amb el menjador de la casa d’acollida llar Bet-Hània hi col·laboren, a més de les persones voluntàries que cada dia preparen el dinar, moltes institucions i persones particulars que hi aporten diversos productes hortícoles, càrnics, de peixateria i de pastisseria. És d’agrair i valorar que cada dia hi ha més gent que aquesta casa d’acollida la té i la sent com a casa seva.
 
També informa de la posada en marxa d’un projecte diocesà, Projecte Valentina, orientat a les persones que venen al menjador. Cada dijous, de 11’30 a 13’00h., abans de servir el dinar, s’ha creat un espai d’acollida i convivència per incentivar una interrelació entre les persones assídues al menjador a fi de generar sentiments d’afecte i d’autoestima personal. Una de les voluntàries d’aquests encontres és Vero(nica) que, amb la seva guitarra, anima les trobades. Vero és una cantant professional que s’ha ofert com a voluntària per participar en aquest projecte interdiocesà.
 
Informa del bon funcionament del Rober: al preu simbòlic d’un euro, són moltes les peces que es venen. Amb el que es recull s’ajuda a pagar medicines, ulleres, gas butà, etc.
 
S’informa d’un conveni signat amb l’Ajuntament que col·labora amb 17.000€. A canvi, els Serveis Socials acudeixen a Càritas en busca d’ajuda a través del menjador o de l’acolliment de llar Bet-Hània.   
 
Finalment també s’informa dels recursos o ingressos, com també de les despeses corresponents a l’any 2016. Els ingressos han estat de 226.113,82€ i les despeses de 226,800,15€., amb un resultat deficitari de 686,33€.
En el Full Informatiu, nº 5, del passat mes de desembre que va publicar Càritas Interparroquial d’Amposta, s’informava dels següents aspectes:
 
Trobada de voluntaris de Càritas de Catalunya a Tarragona: hi assistiren uns dos mil voluntaris dels dotze mil que hi ha a Catalunya. D’Amposta hi participaren 21 voluntaris.

Voluntariat: Actualment hi ha al voltant de 70 persones voluntàries que col·laboren amb Càritas Interparroquial Amposta: secretaria, informàtics, rober, menjador solidari, repartidors d’aliments, etc.

Beques per a llibres: Càritas ha col·laborat amb 4.637 €.

Gran recapte d’aliments: 170 persones han col·laborat en la recapta d’aliments als diversos comerços de la ciutat sota la direcció de Càritas, havent recaptat 7.600 Kgs.
 
Fussmont: la fundació privada Serveis Socials del Montsià ha col·laborat amb un donatiu de 12.000€ per a comprar menjar als comerços de la ciutat.

Unió Europea: el Banc d’Aliments de la Unió Europea col·labora amb molts i variats aliments per a les famílies.
 
Treball-Pis de lloguer: S’ha aconseguit treball per algunes persones i s’ha pogut beneficiar a famílies molt vulnerables. S’han facilitat alguns lloguers a preus molt assequibles per a famílies en greu risc d’exclusió social.
 
Renovació d’edificis de Càritas: A una casa del carrer d’Àustria s’han fet millores. Actualment hi viu una família sense sostre a canvi d’ajudar al Menjador o la seu de Càritas. S’ha col·locat una tanca que voreja tot l’edifici al carrer Burgos per evitar l’accés al recinte del pati de l’edifici.
 
Projecte Valentina: Està creant-se un grup de suport per a les persones que acudeixen a dinar al menjador solidari. S’han programat trobades els dijous abans del dinar. La finalitat és crear un espai de trobada i convivència per a la majoria de les persones que viuen soles.
Càritas Interparroquial d’Amposta ha publicat una Memòria d’Activitats i Econòmica de l’any 2015 on s’informa de les activitats del passat any. Una memòria que ve acompanyada per un dossier en el que reflexiona sobre la identitat i missió de Càritas donant comptes de com ha realitzat  aquesta missió en aquests nou primers mesos d’aquest any en curs.
Joomla templates by a4joomla