Aquest estiu ha estat molt trasbalsat. Els atemptats terroristes a Barcelona i Cambrils ens han sacsejat a tots. S’han viscut, hem viscut, moments de por, de dolor, d’indefensió, de desconcert. Una tragèdia viscuda molt a prop de casa nostra: les Cases d’Alcanar, Cambrils, Barcelona. Fets inconcebibles, impensables, propis d’unes persones alienades i desequilibrades que compartien la vida amb persones sanes, equilibrades, normals. Però a la vegada aquests fets tan tràgics han suscitat en la gran majoria de les persones gestos de solidaritat, d’una humanitat que sovint no mostrem ni apareix, però que en circumstàncies com aquestes afloren de manera ben significativa. Aquesta humanitat i solidaritat present en el cor i en la ment de tantes persones bones són les que podem suscitar més sovint en aquest nou curs que comença. Si així ho fem, ben segur que gaudirem d’una societat més humana i solidària, d’un món millor.
 
Altre moment que ha marcat aquest estiu és el llarg i intens procés previ a la consulta o referèndum del dia 1 d’octubre. En el moment d’escriure -dimecres abans- no se sap si es portarà a terme o no, i amb quines condicions. Des de fa setmanes no es parla d’altra cosa en els mitjans de comunicació i xarxes socials; és la notícia estrella. L’església no n’ha quedat al marge. El passat 20 de setembre la Conferència Episcopal Tarraconense publicava una nota signada per tots els bisbes de Catalunya en la que es demana “a tots els catòlics que preguin i que demanin la benedicció de Déu sobre Catalunya que viu un moment delicat de la seva història...” Animen tothom “especialment els laics cristians, a ser compromesos i responsables en la vida pública, per avançar en el camí del diàleg  i de l’entesa del respecte als drets i les institucions i de la no confrontació, ajudant que la nostra societat sigui un espai de germanor, de llibertat i de pau. Que el seny i el desig de ser justos i fraterns ens guiï a tots.” També els abats de Montserrat i Poblet van signar un document en el que demanaven  “responsabilitat a les institucions catalanes i espanyoles, escoltar la majoria i prudència i responsabilitat per a un diàleg constructiu”. Més de 400 capellans i diaques dels deu bisbats catalans i de congregacions religioses han fet pública una declaració defensant la celebració del referèndum de l'1 d'octubre “moguts pels valors evangèlics i humanístics que representem i empesos per l’amor sincer al poble que volem servir, en sintonia amb els nostres bisbes, els quals reiteradament han afirmat el caràcter nacional de Catalunya i consideren que «convé que siguin escoltades les legítimes aspiracions del poble català» (Comunicat CET 11-V-2017).
 
El passat diumenge, festa de la Mare de Déu de la Mercè, el cardenal Joan Josep Omella feia referencia als “moments complexos” que viu Catalunya. En la missa de la Mercè ha demanat “seny per evitar la confrontació, la violència i el menyspreu dels altres”. A Montserrat, en l’homilia d’aquest mateix diumenge, el monjo Sergi d’Assis pregava “perquè els drets del nostre poble siguin respectats”. Avui mateix, dimecres 27 de setembre, el president de la Conferència Episcopal Espanyola, el cardenal Ricardo Blázquez, donava a conèixer un comunicat en el que demanava “concòrdia per fer possible un diàleg honest i generós que salvaguardi els bens comuns dels segles i els drets dels diferents pobles de l’Estat sent necessari que, tant les autoritats de les administracions públiques com els partits polítics i altres organitzacions evitin decisions i actuacions irreversibles i de greus conseqüències “.
Joomla templates by a4joomla