Acciò Socio-caritativa

Gener Febrer Març Abril
Àpats (dinars) 584 570 606 495
Serveis dutxa 20 27 28 22
Entrepans 27 2 5 -
Allotjament (sopar, dormir, esmorzar) 9 20 36 47
Llar Bet-Hània, en el passat més de gener, ha  portat a terme els següents serveis d’atenció a persones de la població i/o transeünts, gent de pas:
 
Àpats  ....................................    584 dinars
Serveis de neteja personal.....       20 (servei de dutxa)
Entrepans...............................      27
Allotjament............................        9  (sopar, dormir i esmorzar)
 


Gràcies al voluntariat de Càritas Interparroquial, a la Fundació Natzaret, a totes les senyores que preparen i serveixen els àpats, als comerços i persones anònimes que col·laboren d’una o altra manera, s’està donant aquest servei d’assistència i d’atenció a persones que passen per moments de dificultat
Llar Bet-Hània fou inaugurada el 9 de desembre de 2015. Uns dies després, el 23 de desembre, entrava en funcionament el menjador solidari. Com a casa d’acollida es posà en marxa el dia 14 de gener. Arribem al final d’aquest any 2016. És el moment de fer balanç de l’activitat portada a terme gràcies a molta gent que hi ha col·laborat de forma anònima i discreta tant en el servei voluntari com en l’aportació material. Moltes han estat les persones ateses que han rebut acollida i que han compartit taula. Més enllà dels números pensem en les persones que per un motiu o un altre s’han vist en la necessitat d’acudir a llar Bet-Hània i que han pogut estar ateses gràcies a una xarxa de voluntaris i cooperants coordinats pels responsables de Càritas interparroquial i la fundació Natzaret.
 
Al llarg d’aquest any 2016, el nombre de persones acollides i ateses ha estat el següent:
 
 
Menjador solidari:             5.683 àpats servits a l’hora del dinar.
 
Allotjament (sopar, dormir i esmorzar):    han pernoctat  146 persones
El proper dijous, 9 de desembre, tindrà lloc la celebració del primer aniversari de la Llar Bet-Hània, casa d’acollida que fou beneïda pel bisbe de la diòcesi, Mons. Enrique Benavent, coincidint amb l’inici de l’Any Jubilar de la Misericòrdia convocat pel papa Francesc. El bisbe, abans de la benedicció-inauguració de la Llar Bet-Hània, presidí l’Eucaristia d’aquest dia en sufragi de Teresita Pech Chavarria i de les fundadores de Natzaret, les senyores Ignàcia, Amèlia, Emília i Leonor. Aquest dia es commemora també la festa votiva del Santíssim.
 

En aquest primer aniversari, presidirà l’Eucaristia el cardenal Lluís Martínez i Sistach, arquebisbe emèrit de Barcelona i ex-bisbe de Tortosa, amb la participació del Cor la Lira Ampostina. Donarem gràcies a Déu per les persones voluntàries que fan possible el funcionament d’aquesta llar, pels comerços i particulars que hi col·laboren, per les institucions de Càritas Interparroquial i la Fundació Natzaret. I per exprés desig del Consell de Parròquia i del Patronat Natzaret, pregarem per l’etern descans de les ànimes de Mª Cinta i Teresita Pech Chavarría, gràcies a les quals existeix aquesta llar, i de les fundadores de Natzaret, les senyores Ignacia, Amèlia, Emília i Leonor.
 
El setmanari Catalunya Cristiana, en data 13 novembre 2016, en un article a tres pàgines, titulat “Els fruits de l’Any de la Misericòrdia a Catalunya”, especifica les iniciatives eclesials que han estat més significatives en diferents àmbits, durant aquest any, per a les distintes diòcesis amb seu a Catalunya. Pel que fa a la nostra diòcesi de Tortosa, ha estat escollida com a iniciativa més significativa, la Llar Bet-Hània d’Amposta.
 

Llar Bet-Hània fou inaugurada el 9 de desembre de 2015. Uns dies després, el 23 de desembre, entrava en funcionament el menjador solidari. Com a casa d’acollida es posà en marxa el dia 14 de gener
 
Al llarg d’aquests onze primers mesos (gener-novembre) de funcionament, el nombre de persones acollides i ateses ha estat el següent:

Menjador solidari: 5.193 àpats servits a l’hora del dinar
Gent acollida: (sopar, dormir i esmorzar)  122 persones
Mes d’octubre
 

Dinars 490
Sopars 19
Pernoctacions 19
Esmorzars 19
Servei menjador:                          Servei residència:
Juny:      508 menús                     Juny:        9 persones
Juliol:     514                                Juliol:      11 persones
Agost:   402                                 Setembre:   14 persones
Setembre:   458
Havia complit 100 anys el passat 15 d’agost, festa de l’Assumpció de la Mare de Déu. Aquest dia, com altres diumenges, va assistir a la Missa solemne en honor de Maria Assumpta al cel. Instants abans havia rebut de mans de l’alcalde d’Amposta la Medalla Centenària que atorga  el departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Al final de la Missa, a petició del propi alcalde, el mossèn va comunicar-ho als presents que li van retre un fort i llarg aplaudiment.

Dies desprès de la festa major, el dia 1 de setembre, moria a l’Hospital Comarcal. S’havia trencat el maluc sis dies abans. Va restar immòbil amb forts dolors puntuals.

Maria Cinta era una dona senzilla, humil, sense cap pretensió, que transmetia serenor i pau interior, però a la vegada era una dona creient, de conviccions fermes i d’una fe sòlida. El seu rostre irradiava bondat i dolcesa; gaudia d’un somriure encomanadís que transmetia la pau interior que niava en el seu cor. Una vida espiritual arrelada i fonamentada en els valors evangèlics.

En la missa exequial, el mossèn va recordar dos moments puntuals de la seva vida. El primer referent a la Llar Bet-Hània, quan se li va proposar convertir la casa que tenia previst deixar a la parròquia en casa d’acollida; ella, emocionada, va manifestar que compartir part dels seus béns amb els més necessitats, era la seva màxima il·lusió i la millor notícia que podia escoltar. El segon moment feia referència als últims dies de la seva vida; en moments puntuals de forts dolors, la seva queixa era de súplica a Déu com el salmista: “Déu meu, Déu meu, perquè m’heu abandonat?, “Senyor, porta’m amb la meva germaneta”. Sembla com si el Senyor l’hagués escoltat. Al dia següent deixava d’existir. Déu se l’havia emportat.

Gràcies a la seva generositat s’ha construït “llar Bet-Hània”, casa d’acollida per a transeünts i menjador solidari per a persones necessitades. Gràcies a la fundació Natzaret es pot mantenir en funcionament. Un funcionament que a la vegada  esdevé operatiu gràcies al voluntariat de Càritas Interparroquial. Una obra, una llar, uns serveis que evoquen una de les benaurances del Sermó de la Muntanya: “Feliços els compassius perquè seran compadits”.
En el passat mes de maig la casa d’acollida, “Llar BET-HÀNIA”, ha tingut el següent moviment de serveis:
 
  • menjador solidari:  587 dinars . A molts d’ells se’ls ha facilitat el sopar.
  • hospitalitat: s’han acollit un total de 14 transeünts: a més de pernoctar se’ls ha donat roba, sopar i esmorzar.

Aquest servei es porta a terme gràcies a la cooperació de persones solidàries i generoses.
A través de la casa d’acollida BET-HÀNIA, durant els mesos de març i abril, s’han portat a terme els següents serveis:
 
  • menjador solidari:  994 dinars (492 març, 502 abril). A més a més a molts d’ells se’ls ha facilitat el sopar.
  • hospitalitat: s’han acollit un total de 26 transeünts (16 el mes de març, 10 el mes d’abril): a més de pernoctar se’ls ha donat roba, sopar i esmorzar.

Una vegada més cal agrair al voluntariat del menjador, a empreses, comerços i persones anònimes la seva generositat. Gràcies a totes elles s’ha pogut donar resposta a unes persones que, en el dia d’avui, en tenien necessitat. Han fet realitat les obres de misericòrdia corporals: donar menjar al famolenc, vestir al despullat i acollir el foraster. Que el Senyor els ho premiï en escreix.
Durant aquest mes de febrer s’han distribuït 401 dinars al menjador solidari de la llar Bet-Hània, així com el mateix nombre sopars servits amb tupers o fiambreres per emportar-se’ls a casa seva. Un total d’uns 800 àpats.

L’anterior mes de gener, el primer en funcionament, el nombre de dinars servits fou de 380, essent el mateix nombre el de sopars emportats a casa.


Pel que fa a les pernoctacions, s’han allotjat 9 persones: una el mes de gener i vuit aquest mes de febrer; a més del sopar, el dormir i l’esmorzar, se’ls ha facilitat roba un cop s’han dutxat.

Tot aquest servei és possible gràcies a les persones voluntàries que s’ocupen de la cuina, a  Càritas Interparroquial, a la Fundació Natzaret i a la generositat de altres institucions, comerços i establiments que col·laboren amb productes de menjar o de vestir.
 
Des del passat 23 de desembre està funcionant el menjador solidari i l’acolliment de transeünts a la nova casa d’acollida. Les parròquies, a través de llar Bet-Hània, fan realitat les obres de misericòrdia corporals  de donar menjar al famolenc, de vestir al despullat i d’acollir al foraster. I tot això és fa possible gràcies al treball d’unes persones voluntàries, a la col·laboració de comerços i la generositat de gent particular
Joomla templates by a4joomla