Acciò Socio-caritativa

El que semblava un somni ha esdevingut realitat. El passat dimecres, 9 de desembre, desprès de la Missa presidida pel bisbe Enrique a la nostra parròquia de l’Assumpció i participada per un nombrós grup de persones de les parròquies, tingué lloc la benedicció de la casa d’acollida “Llar Bet-Hània”.

El Setmanari Catalunya Cristiana del passat 27 de desembre, en la secció Església a Catalunya, reconeixia aquest fet com la notícia de l’any a la diòcesi de Tortosa:

“De les notícies de l’any es podria destacar la inauguració de la Llar Bet-Hània a Amposta. És una nova casa d’acollida propietat de les parròquies d’aquesta localitat. A més de menjador també hi ha lloc per pernoctar. I va ser beneïda pel bisbe, Mons. Enrique Benavent el 9 de desembre. La casa serà gestionada per dues institucions: Càritas interparroquial, que s’ocuparà de la coordinació del menjador i de la roba per a transeünts, i la Fundació Nazaret que gestionarà la residència. Càritas abastirà el menjador i el rober per a transeünts i la Fundació privada Natzaret es farà càrrec de les despeses de manteniment...”
El passat diumenge, 13 de desembre, a les 17,30h., tenia lloc a la Catedral de Tortosa l’inici de l’Any Sant de la Misericòrdia amb l’obertura de la Porta Santa. Nombrosos fidels provinents de diferents parròquies de la diòcesi omplien el temple catedralici per celebrar aquest inici jubilar. Al moment de l’ofertori, el bisbe Enrique, que presidia la celebració concelebrada per una gran part del presbiteri diocesà, comunicava que la col·lecta de la Missa aniria destinada a la casa d’acollida de Tortosa i d’Amposta que s’acabava d’inaugurar. Agraïm el gest. I el valorem com una mostra de comunió i solidaritat envers les nostres parròquies.
El que semblava un somni ha esdevingut realitat. El passat 9 de desembre, desprès de la Missa presidida pel bisbe Enrique a la parròquia de l’Assumpció i participada per un nombrós grup de persones de les parròquies, tingué lloc la benedicció d’una casa d’acollida. Se li ha donat el nom de “Llar Bet-Hània” (casa del pobre), en referència a la població on s’allotjava Jesús, camí  de Jerusalem, a casa de Marta i Maria, les germanes de Llàtzer. Aquesta casa és fruit d’una donació de les germanes Pech-Chavarría a la parròquia de l’Assumpció; per aquest motiu, a la façana, a més del nom de llar Bet-Hània, hi haurà una referència a dites germanes.
 
Aquesta casa, situada al bell mig de la població d’Amposta, derruïda i construïda de nou, des del punt de vista material està constituïda pels següents elements: planta baixa, amb cuina, rebost o despensa, serveis i menjador amb capacitat per a 40 persones;  primera planta, habitació amb bany per al responsable de la casa; dos banys i dos habitacions amb quatre lliteres cadascuna amb taquilles personals i petita habitació-rober; la segona planta  consta d’una habitació, amb dos lliteres per a dones, i una terrassa.
 
Llar Bet-Hània  serà gestionada per dos institucions: Càritas interparroquial, que s’ocuparà de la coordinació del menjador i de la roba per a transeünts, i la Fundació Nazaret que gestionarà la residència. Càritas abastirà el menjador i el rober per a transeünts i la fundació privada Nazaret es farà càrrec de les despeses de manteniment.

A nivell funcional, com és de suposar, a la dita casa se li ha donat una  finalitat social que, en el dia d’avui, es materialitzarà en un menjador solidari i en un centre per acollir transeünts i, si fos el cas, persones  víctimes de la violència de gènere. En ells s’acollirà el menjador interparroquial que està funcionant des de la quaresma de 2009 i que ha estat ubicat a la residència Natzaret i, posteriorment, al carrer Barcelona; ha estat reconegut pels mitjans de comunicació local atorgant-li el Premi Amposta 2012.

Pel que fa als transeünts se’ls donarà la possibilitat de dutxar-se i canviar-se de roba oferta per Càritas, així com sopar, dormir i esmorzar. Únicament podran pernoctar un dia al mes i es portarà un control. S’estarà en contacte amb la casa d’acollida de Tortosa perquè d’un lloc passin a l’altre si aquest és el seu desig o necessitat. La casa estarà oberta i en servei de dilluns a diumenge. A l’atenció i el control quotidià de la casa hi estarà una persona gestionada per Càritas Interparroquial Amposta. 
Maig Juny
Àpats (dinars) 506 510
Serveis dutxa 29 7
Entrepans 16 10
Allotjament (sopar, dormir, esmorzar) 55 17

mar1806El passat 5 de febrer, amb motiu de la campanya de l’associació catòlica Mans Unides, tingué lloc una xerrada a l’església parroquial a càrrec de la Gna. Marcela Zamora, Missionera Dominica del Roser, de nacionalitat xilena. Va parlar de la seva experiència missionera, durant deu anys, a l’Altiplà de Bolívia i dels dotze anys treballats al Tímor Leste, al sud-est asiàtic. Va exposar la seva experiència en el camp de projectes de desenvolupament amb Mans Unides. També expressà la necessitat de sensibilitzar-nos davant el problema de la fam en el món que pateixen milions d’éssers humans. L’accés a un menjar sà i adequat no pot ser un privilegi dels qui viuen en països desenvolupats: és un dret bàsic, una exigència de justícia.

Els dies 17-18 de febrer, dissabte i diumenge, tingué lloc el desenvolupament de la campanya d’aquest any amb un lema: Comparteix. Com cada any la parròquia col·labora amb els projectes que assumeix la nostra diòcesi. Enguany són dos els projectes: ajudar una zona rural de Costa d’Ivori a disposar d’una ambulància perquè els malalts puguin desplaçar-se al dispensari mèdic en cas d’urgència, i ajudant també unes comunitats indígenes del Perú a millorar la seva qualitat de vida, organitzant unes estructures de gestió agropecuària. Entre donatius i col·lectes s’han recollit, de moment, mil vuit-cents cinquanta-dos euros.

Dilluns, 5: Xerrada-col·loqui a càrrec de la Germana missionera Marcela Zamora, religiosa dominica xilena, que amb motiu de la campanya de Mans Unides està visitant diverses parròquies de la diòcesi per parlar-nos sobre els diferents projectes que es portaran a terme així com també sobre el lema d’enguany: “COMPARTEIX EL QUE IMPORTA”.
Horari: a les vuit de la tarda, desprès de la missa vespertina, al Centre Parroquial. 
 
Lema de Mans Unides d’enguany: “COMPARTEIX EL QUE IMPORTA”.

 
9 de febrer, Dia del Dejuni Voluntari.
 
11 de febrer, col·lectes a les parròquies.
 
Pel que fa als projectes als quals donarem suport aquest any a la nostra diòcesi, són aquests: 
Perú /
Província de Condorcanqui: Millora de la qualitat de vida de les comunitats indígenes.
Costa d’Ivori /
Yamoussoukro: Ambulància per a zona rural.
Una part del legat testamentari de Maria-Cinta Pech Chavarría el va deixar a l’Organització No Governamental  (ONG) Mans Unides dedicada a promoure projectes de desenvolupament a països necessitats del Tercer Món. En concret anirà destinat a sufragar les despeses de la reparació de l’auditori i el menjador d’una escola de la població de Cayes (Haití) que va sofrir destrosses i desperfectes a causa del cicló Matthew, l’huracà que el mes de setembre del passat 2016 va assolar Haití. La ciutat de les Cayes està ubicada al sud d’Haití, és la capital d’un departament que té una població estimativa de sis-cent mil habitants, la majoria rural.

Aquesta escola de la ciutat de Cayes que està dirigida per la Comunitat de les Filles de Maria Auxiliadora, Religioses Salesianes, proporciona educació a un miler d’infants i adolescents; a més de cursos escolars s’imparteixen aprenentatges d’oficis seguint el carisma salesià. Els més grans recordaran l’escola d’oficis que els salesians impartien i dirigien a Barcelona.

Aquest projecte està avalat pel bisbe de Cayes (Haití), Mons. Chibly Cardinal Langlois, i per la Provincial de les Filles de Maria Auxiliadora, la germana Allin Nicolas.
Aquest és el lema de Mans Unides per la campanya d’aquest any 2017. Fa anys que el papa Joan Pau II deia: "Hi ha menjar per a tots, però no tots poden menjar, mentre que el malbaratament o malversació, el descart, el consum excessiu i l'ús d'aliments per a altres finalitats, estan davant els nostres ulls".
 
La finalitat de Mans Unides és aconseguir un món on totes les persones puguem viure dignament. Un món on ningú passi fam, on el dret a l’alimentació estigui realment garantit i el món que Déu ha deixat a les nostres mans no pateixi un model de desenvolupament depredador que tot ho contamina i ho destrueix.
 
D’acord amb les paraules del papa Francesc, “sabem que es insostenible el comportament d’aquells qui consumeixen i destrueixen més i més, mentre que altres encara no poden viure d’acord amb la seva dignitat humana”. Per això es convida tothom al compromís d’un món lliure de fam, respectuós amb l’entorn i on es tingui cura de la vida.
 
A nivell local hi haurà una conferència-col·loqui d’un missioner, enviat per Mans Unides, que tindrà lloc al Centre Parroquial, a les 20:00h. del divendres, dia 3 de febrer.
 
També s’està buscant un projecte que finançarà Mª Cinta Pech Chavarria, fruit del legat testamentari destinat per aquesta finalitat. En la mesura que tinguem més detalls els anirem manifestant per donar-los a conèixer.
 
El divendres 10 és el dia del Dejuni Voluntari. El diumenge 12, la Jornada Nacional de Mans Unides. Les col·lectes d’aquest cap de setmana aniran destinades a Mans Unides.
El passat diumenge 17 d’abril, el grup de Voluntàries de Mans Unides d’Amposta, organitzà, igual que altres anys, una paella a benefici dels projectes diocesans de desenvolupament social al tercer món.

Més de cinc-centes persones participaren d’aquest acte solidari. El total recaptat, descomptades despeses, ha estat de tres mil dos-cents noranta-sis amb setanta-cinc euros (3.296,75€)  que aniran destinats als projectes que aquest any ha sol·licitat la delegació diocesana.

Fa uns dies el Grup de Voluntàries de Mans Unides ha presentat el resum anual de 2015 on hi consta una recaptació de 15.858,96€ al llarg de tot aquest any passat.
Tingué lloc el passat dilluns, 8 de febrer, al Centre Parroquial, una xerrada informativa amb la participació i el testimoni de German Jarro Tumiri, Director Executiu de PRODII, sobre projectes de Mans Unides a Bolívia.
 
Les col·lectes de les misses del fi se setmana 13-14 de febrer, anaren destinades a les accions solidàries de Mans Unides en el Tercer Món, concretament amb els projectes que es recolzen aquest any a la nostra diòcesi, que són:

 
  • República Dominicana / Municipi de Villa Vázquez, província de Mao Montecristi: Millora de la qualitat de vida de comunitats de la zona costera. (Total 57.536 €).
  • Rwanda / Kivumu - Mugina: Enfortiment de la salut reproductiva i nutricional en zona rural. (Total 93.000 €).

Entre donatius i col·lectes, a la nostra parròquia, s’han recaptat 1.649 €.
Diumenge, 7 de febrer:  celebració de l’Assemblea Diocesana, amb la participació i el testimoni de German Jarro, Director Executiu de PRODII, de projectes de Mans Unides a Bolívia.

Dilluns, 8: Xerrada al Centre parroquial a les 20:00h. a càrrec de German Jarro Tumiri sobre projectes de Mans Unides a Bolívia.
 
Divendres, 12 de febrer: Dia del Dejuni Voluntari.

Diumenge, 14 de febrer: diada nacional de la Campanya contra la fam i col·lectes.

Pel que fa als projectes que es recolzaran aquest any a la nostra diòcesi,  tenim els següents:

República Dominicana / Municipi de Villa Vázquez, província de Mao Montecristi: Millora de la qualitat de vida de comunitats de la zona costera. (Total 57.536 €)

Rwanda / Kivumu - Mugina: Enfortiment de la salut reproductiva i nutricional en zona rural. (Total 93.000 €).
Joomla templates by a4joomla